facebook

Университетски символи

logo_1050x399_crop_478b24840a

 

 

 

Логото

                                                      Лого
 
Логото на НБУ символизира четящия човек. Знакът на НБУ се поставя върху дипломите на студентите, университетския печат, наградата на ректора, медалите на почетните доктори, всички почетни сертификати, изданията на НБУ.

  

Лого на НБУ

Лого на НБУ на английски език

 

  

Девизът


Девизът на НБУ Ne varietatem timeamus е създаден от основателя на Университета проф. Богдан Богданов и в превод от латински означава Да не се боим от разнообразието. Девизът е дълбоко заложен в мисията, образователната политика, изследователската дейност и всеки един детайл на академичния живот.

 

Тогите

 

Тоги 

 

Тържествените академични облекла на НБУ са тогите и шапките, които се носят по време на официалните церемонии от първите академични лица и от студентите, придобили образователна степен. Тогите на студентите на НБУ са изработени в противовес на традициите и каноничността – те са под формата на пелерини, като различните начини, по които могат да се обличат, са израз на свобода и разнообразие. Тогите на магистрите имат допълнителен елемент – яка с шнур, а на докторите – и огърлица с шнур. Шапките са изработени от мек материал, така че да могат да придобиват различни форми и да придават индивидуалност. Тогите на академичните лица също са в тъмносин цвят, като най-представителна е ректорската тога, на която е изобразено стилизирано слънце. С тоги и шапки студентите на НБУ получават дипломата си. С тоги на НБУ се обличат още почетните доктори по време на церемониите за удостояване с титлата, както и студентът, който произнася студентското академично слово при откриването на новата академична година.

 

Значката

          

 
Значката на НБУ е сребърна, в елипсовидна форма. Върху нея е изобразен знакът на НБУ, символизиращ четящ човек. 

 

 

Шалът и вратовръзката

 

Shal   вратовръзкаУниверситетски символи са шалът и вратовръзката на НБУ. Основен акцент в тях са цветовете на Университета – тъмносиньо и златно с изображение на университетския знак. Шалът на НБУ се изработва в различни десени и размери и неизменно носи логото на НБУ.

 

 

 

 

 

 

 

  

Огърлиците на Ректора и деканите

 

 

 

 

Задължителен елемент към тогите на ректора и деканите е огърлицата със знака на НБУ. Ректорската огърлица е символ на академично първенство, но и на здравата връзка между хората в университетското пространство, израз на академичната автономност.

 

 

 

 

Медалът на почетните доктори

 

Почетен

 

 

 

Медалът, който почетните доктори получават при удостояването си с титлата, съдържа изображение на знака на НБУ. Отличието символизира принадлежността към каузата на Университета и университетската общност.

 

 

 

 

Годишната награда на Ректора

 

 

 

 

Всяка година по случай Трети март – Националния празник на България, Ректорът на НБУ връчва награда за най-добър преподавател, за най-добър студент и за най-добър журналист, отразявал обективно проблемите на висшето образование в България.

 

 

 

 

 

Почетният знак на НБУ

 

почетен знак

 

 

 

Връчва се за особени заслуги към развитието и утвърждаването на НБУ или за особени заслуги пред обществото или в областта на науката и образованието, както и на носители на Годишната награда на ректора.

 

 

 

 

 

 

 

 

Цветовете на НБУ

 

 

Официалният цвят на НБУ е тъмносиньо (Cyan-100, Magenta-80, Yellow-0, Black-30). В официални материали и документи цветът се комбинира със златисто, сребристо или жълто.

 

 

 

Бланка на НБУ български език

Бланка на НБУ английски език