facebook

Университетски празници

official-holidays_1050x399_crop_478b24840a

Откриване на учебната година

 

Новата академична година в НБУ започва на 1 октомври. По този повод в Аулата на Университета се провежда тържествена церемония, на която по традиция академични слова произнасят значим гост и новоприет студент, класирал се с висок резултат от кандидатстудентския изпит.

 

 Церемония по откриване на академичната 2023/2024 година

 

 

Дипломиране на студентите

 

Ден на народните будители


Празникът по случай 1 ноември се чества в Аулата на Университета. Академично слово произнася личност, допринесла за българското национално съзнание, за науката и обществеността. По случай празника се връчват дипломите на завършилите студенти.

 

 

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост


Празникът е в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Академично слово произнася личност, допринесла за развитието на българската култура и духовност. На празнична церемония се връчват дипломите на завършилите студенти. Ректорът на НБУ връчва годишните награди за най-добър преподавател, за най-добър студент и за журналист, отразявал обективно проблемите на висшето образование, науката или културата в България. На церемонията по случай празника се връчват дипломите на завършилите студенти.

 

 

Тържествени заседания на Академичния съвет на Нов български университет 

 

Церемонии по връчването на титлата „Почетен доктор на НБУ“


Церемониите се организират в чест на избрани от Академичния съвет значими личности, допринесли за развитието на световната наука и култура, за образованието и духовността, които имат пряк принос и за Нов български университет. Удостоеният с почетната титла произнася академично слово. Удостоверението за почетната титла, написано на латински в духа на университетските канони, се връчва от Ректора.

 

Церемонии по връчването на титлата „Почетен професор на НБУ“


Церемониите се организират в чест на избрани от Академичния съвет значими личности, допринесли с работата си за развитието на Нов български университет. Удостоеният с почетната титла произнася академично слово.