facebook

проф. Сузана Клинчарова

проф. Сузана Клинчарова

Проф. Сузана Клинчарова [1] е родена в София, в семейството на пианистката Вера Панова и на художника и публицист Евгени Клинчаров („Пантеон на Българската Култура“), но живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието в София, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Завършва Кралската консерватория в Брюксел с Първа награда и специализира като получава наградата Супериор. Печели конкурса „Тенуто“ в Брюксел и концертира активно. В същото време взима изпитите си в Софийската консерватория и завършва Майсторски клас в България.

 

Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. След установяването си в Париж преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Хабилитирана е със заповед на Държавния съвет на Франция от 28/11/2002.

 

Проф. Сузана Клинчарова е член на жури на най-престижните интернационални арфови конкурси, между които конкурса за арфа в Израел. Освен в България, в Нов български университет, проф. Клинчарова провежда майсторски класове в Европа и САЩ – NYU, Консерваторията в Бостън, American Harp Society, Virginia Harp Center, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Париж...

 

От 2014 проф. Сузана Клинчарова е научен ръководител на докторска теза на докторант Кохар Андонян в НБУ, на която предстои публична защита на 9 май 2017 г.

 

Разностранната международна концертна дейност на професор Сузана Клинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар… Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфониКамерен оркестър на Сан ФранцискоСофийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радиоНационален оркестър на БелгияФилхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други. Сузана Клинчарова е високо ценена за качеството на нейните изпълнения, както и за невероятно професионалния широк стилов репертоар от концерти за арфа и оркестър.

 

Проф. Сузана Клинчарова има мащабна звукозаписна дейност, обикновено рядкост в кариерата на един арфист, която включва повече от двадесет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, тематично подбрани части от соловия арфов репертоар и подбрани камерни творби. Забележителен по своето качество е компакт дискът с концертен запис на рецитал в Карнеги Хол. В началото на тази нейна дейност стои продуцентът Роналд Дом, който ангажира Сузана Клинчарова по време на нейното следване и разрастваща ѝ се концертна дейност в Белгия, за първия ѝ контракт с фирмата Паван. Следва дългогодишно сътрудничество между Балкантон и Паван, както и с редица звукозаписни фирми, които разпространяват отрано нейните записи по цял свят. В последните години Сузана Клинчарова работи с австрийската фирма VMS Musical Treasures и с американския продуцент Джоузеф Вулпис. Най-новият проект – Антология на френска музика за арфа в три диска „La Belle Epoque de La Harpe”, е акламиран в Европа и САЩ.

 

Нейни изпълнения, интервюта, както и късометражни филми се намират в Златния фонд на БНР и в архива на БНТ. Включени са в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция) – четири компактдиска с френска музика, и в архивите на INA (Националния институт за аудиовизия във Франция).

 

През 2011 професор Богдан Богданов, д.н. и Председател на Настоятелството на Нов български университет (по-късно и Президент на НБУ) покани проф. Сузана Клинчарова за провеждането на Майсторски класове в НБУ. Така започва дългосрочният проект „Арфата – извор на вдъхновение“, който успешно се провежда вече 6 години, като през 2017 е неговото 7-о издание. Неговата специфика се състои в привличането на активности от различни департаменти на НБУ – МузикаТеатърКино, реклама и шоубизнесИзящни изкустваПолитически науки и тяхното обединяване около обща концепция за представяне на изкуството в мултимедийни спектакли пред широка публика в НБУ (Университетски театър) и извън него, в престижни столични зали и сцени – „Народен театър“, театър „Сълза и смях“, НДК, зала България и т.н. Поставени в интерактивни ситуации, участниците в арфовия майсторски клас се вдъхновяват и мотивирано представят едни от най-трудните и новаторски произведения за арфа, някои от тях, специално написани за събитията от българските композитори – Георги Арнаудов, Александър Кандов, Любомир Денев и др. Майсторският клас обединява цялата общност от българските арфисти – от Националното музикалното училище (постоянен партньор на класа със своя преподавател и в момента докторант пред публична защита – Кохар Андонян) до солистите на Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. Подбраната тематика включва нов, непознат в страната репертоар и редовни премиери на написаните специално за майсторските класове творби. Участниците овладяват високо професионално познание и придобиват нови качества, сътрудничество с композитори, отношение към инструмента в ситуация на звукозапис и на видеозапис. Концерт-спектаклите всяка година са поканени като неотменна част от международния фестивал „Софийски музикални седмици“ и се осъществяват в партньорството на водещите културни институции, чуждестранни посолства и културни центрове.

 

На 15 януари от 18.00 ч. в Балната зала на Националната галерия – Двореца, бе представен благотворителен концерт в подкрепа на община „Хитрино“. Музикалното събитие включваше участие на квартет от арфи с ръководител проф. Сузана Клинчарова. В концерта участваха още три изявени арфистки от българската музикална сцена и ученички на проф. Клинчарова – Илиана Селимска – оркестрант-солист в Симфоничния оркестър на БНР, Весела Тричкова, оркестрант-солист в Софийската филхармония и Кохар Андонян преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, докторант на Нов български университет. Четирите завладяващи дами развълнуваха публиката в препълнената Бална зала на Националната галерия с блестящи изпълнения на пиеси от френски, испански и български композитори, сред които Карлос Салседо, Алфонс Хаселманс (наричан „Шопен на арфата“), Александър Кандов и други.

 

Проф. Сузана Клинчарова работи за разширяването на арфовия репертоар при младите изпълнители в България. Тя има широк принос в издирването и транскрипцията на пиеси за арфа – непознати, забравени или новонаписани – в световен мащаб. Проф. Клинчарова е горещ поддръжник на съвременната музика, тя изпълнява за първи път редица творби, много от тях написани за нея. Интересът ѝ към съвременния джаз я кара да се изявава като дуо със Стийв Лейси при многократни концерти в Радио Франс и Френската телевизия. Сузана Клинчарова е член на CDMC (Центъра за съвременна музика) и председател на Асоциацията ArtFusion в Париж.

 

Проф. Сузана Клинчарова е активен културен радетел на България. Тя работи всячески за престижа на Нов български университет. Като любимо медийно лице в културните програми на страната ни, но и на Европа и САЩ, тя непрекъснато промотира постиженията на Новия университет и на програмите по музика. Убедени сме, че обвързването на НБУ с такова авторитетно име от международната академична и изпълнителска сцена като проф. Клинчарова ще повлияе положително върху имиджа на университета ни и ще съзнане реални възможности за включването на преподаватели в значими извънбългарски бъдещи проекти, мрежи и събития.

 

[1] За допълнителна информация, извадки от преса и дискография:

http://suzannaklintcharova.com