facebook

проф. Минко Балкански

проф. Минко Балкански

Удостоен с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 6 декември 2019 г.

Проф. Минко Минев Балкански е българо-френски учен, физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“. 

Считан е за един от най-известните специалисти в областта на физиката в световен мащаб, както и за един от най-влиятелните българи в чужбина, който развива широка благотворителна дейност в областта на образованието, културата и науката чрез основаната и ръководена от него Фондация „Миню Балкански“. Нейните основни цели в областта на образованието са „да се изострят професионалните способности на учителите и да се вдъхнови жажда за нoви знания на учениците“, а в областта на културата: „да се задоволи нуждата от красота и създаде устрем към по-високи духовни изявления“ и в областта на науката „да се насочат изключителни таланти към мястото, където ще се развият и реализират най-добре“.

Проф. Минко Балкански е активен културен радетел на България. Чрез своята Фондация „Миню Балкански“ той е един от основните спонсори на редица научни, образователни и културни проекти в страната и в чужбина.

Титлата се присъжда „За изключителните му постижения в ръководената от самия него лаборатория по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“ в Париж, Франция, за широката му благотворителна дейност чрез учредената от него фондация „Миню Балкански“, насочена към проекти в областта на образованието, културата и науката в България и чужбина и за сътрудничеството му с Нов български университет в сферата на музиката и изкуствата“.