facebook

Антонио де Суза Лара

Антонио де Суза Лара

Удостоен с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 2 юли 1996 г.

Титлата се присъжда за лична заслуга за подписването на договора за сътрудничество между Лисабонския Универсидаде Модерна и НБУ за разработване на съвместна докторска програма по Европейска интеграция.

Антонио де Суза Лара е известен португалски политолог и политик, свързан с развитието на българо-португалските отношения. Професор във Висшия институт по социални и политически науки в Лисабон, където преподава История на модерната колонизация и деколонизация и Политически идеологии. Автор на многобройни трудове в областта на политическата теория и историята на политическите идеи. Значителна част от творчеството му е посветена и на сравнително слабо познатата област на политическата символика и хералдиката.

Почетен доктор на Полския университет в чужбина (Лондон, 1991) и на Факултета по икономически науки във Витория (Бразилия). Бил е зам. държавен секретар по културата /1991-1992/, депутат от социалдемократическата партия в Португалския парламент и в Парламентарната асамблея на Западноевропейския съюз, председател на Парламентарната комисия за връзки с българския парламент. Носител на ордени и почетни звания на САЩ, Малта, Испания, Ватикана, Италия, Бразилия и Полша.

На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф. Антонио де Суза Лара произнася академична лекция „Европейската интеграция и световната политика“.