facebook

БиблиотекаИзложби

stihut-i-kauzite-na-atanas-slavov-1050x399_1050x399_crop_478b24840a

 

Изложба „Стихът и каузите на Атанас Славов

 

 

18 януари 2023 г. - 25 февруари 2023 г.

Библиотека на Нов български университет, II етаж

 

По повод отбелязването на Атанас-Славов ден на 18 януари 2023 г. Библиотеката на НБУ организира изложба „Стихът и каузите на Атанас Славов“. Централният фокус на събитието ще бъде мястото на българската и световната поезия в личната библиотека на големия наш интелектуалец, проблематизирано и интерпретирано през призмата на литературните, научни и обществено-политически дебати и противоборства, в които той взема участие, в контекста на отстояването на различни същностни за академичното, социално-историческото и личното му светоусещане каузи. Специален акцент се поставя на присъствието на „поетичното“ в „битките“ на Атанас Славов, както и на „следите“ от яркия, полемичен дух на неговия език в регистрите на „строго лиричното“.

 

В рамките на провеждащите се за тринадесета поредна година „Атанас-Славови четения“ в Нов български университет ще бъде представена и личната библиотека „Атанас Славов“ – колекция с изключително богато тематично разнообразие, традиционно представляваща изследователски и читателски интерес.

 

Съставената библиография към изложбата съдържа документи от личната библиотека на Атанас Славов, които са притежание на Библиотеката на НБУ.

 

Сред изложените документи в библиотеката на втория етаж са: „Българска литература на размразяването“ от Атанас Славов, „Времето, раздадено на всички“ от Николай Кънчев, „Децата на Русо“ от Цветан Марангозов, „Еклектики“ от Мирела Иванова, „Любовникът и маестрото“ от Пламен Дойнов, „Последен понеделник“ от Радой Ралин, „Появяване“ от Константин Павлов, „Транзит“ от Блага Димитрова, „Internal geography“ от Ричард Хартайс, „Partial accounts: new and selected poems“ от Уилям Мередит, „Struggle for freedom: reflections and reminiscences“ от Христо Низамов, „The truth that killed“ от Георги Марков и редица други.

 

 

 

 

 Библиография

Плакат