facebook

БиблиотекаИзложби

kradecut-na-praskovi-1050x399px_1050x399_crop_478b24840a

 

Изложба „Крадецът на праскови: Балканско кино XIX-XXI век

 

 

1 октомври – 15 ноември 2021 г.

Библиотека, II етаж

 

Изложбата представя книги и статии от библиотечните колекции на НБУ, свързани с историята, спецификите, настоящето, бъдещето и миналото на балканското кино – от първите филмови прожекции на полуострова от края на XIX век и късометражните, чернобели, неми ленти на братя Манаки, до големите фестивални успехи и международни награди в европейски и световен контекст на режисьорите от региона в наши дни. Представени са разнообразни материали, отразяващи процесите на развитие на българската, гръцката, румънската, турската, албанската кинематографии, както и на тези на бившите югославски републики – сръбската, хърватската, словенската, северно македонската и т.н. Направен е опит за изследване на пресечните точки между тях в локалната/глобалната социокултурна динамика на комплексното им взаимодействие, включително през призмата на модернизацията и „европеизацията“ на балканските национални характери, държави и съдби.

 

Повод за събитието е навършването на 100 години от рождението на сръбския актьор, изпълняващ главната роля в „Крадецът на праскови“ - Раде Маркович (14 октомври 1921 г.) и 20 години от смъртта на режисьора на филма Въло Радев. Класическата кинотворба от 1964 г. е ярък пример за плодотворното сътрудничество между представителите на различните балкански кинематографии, родило един от най-популярните и обичани български филми на всички времена.

 

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от бази от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), JSTOR, „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO. Всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 15 ноември 2021 г.

 

Сред изложените документи са: „В клинч: Историята на моите филми“ от Фатих Акин, „Европейско кино - глобално и локално“ от Ингеборг Братоева-Даракчиева, „Изгубени пространства“ от Въло Радев, „Майсторите на голямото кино“ от Олга Маркова, „Невена Коканова: Години любов“ от Георги Тошев, „Образът на Балканите в балкански и западни филми: Стратегии за представяне“ от Гергана Дончева, „Огледало на въображението: Психоанализа на филмовото преживяване“ от Светлозар Василев, „Поетика на българското кино“ от Красимир Крумов, „Смъртта е непотвърден слух“ от Емир Кустурица, „Филмови трохи: Статии в българския периодичен печат 1936-1947“ от Петър Увалиев, „Филмът „Балканската война“ в историята на българското кино“ от Петър Кърджилов, „Cinema bulgaro: articoli e saggi“ от Серджо Микели, „Past for the eyes: East European representations of communism in cinema and museums after 1989“ под редакцията на Оксана Саркисова и Петер Апор, „Post-totalitarian cinema in Eastern European countries: models and identities“ под редакцията на Надежда Маринчевска, „The Bulgarian cinema“ от Роналд Холоуей и други.

 

 

 Видео

Плакат

Библиография