БиблиотекаИзложби

banner-16-01-2017_1050x399_crop_478b24840a

 

Визуалните изкуства в личната библиотека на Атанас Славов

 

Изложба „Визуалните изкуства в личната библиотека на писателя Атанас Славов“ е съпътстващо събитие на Седми Атанас-Славови четения „Атанас Славов и кодовете на визуалното“, организирани от департамент „Нова българистика“ и Център за книгата.

Атанас Славов приживе дарява на Нов български университет своята библиотека и архив. В изложбата са включени книги от библиотеката и копия на документи от Университетския архив, които го разкриват като киносценарист и автор на сценарии за анимационни филми и художник.

Атанас Славов e познат на широката публика като писател, журналист и преводач. През по-голямата част от живота си работи в чужбина в радио „Свободна Европа“, „Би Би Си“ Лондон, „Гласът на Америка“. В САЩ създава издателство, с което привлича много от пишещите български емигранти. След 1989 г. той се завръща в България.

По повод изложбата е изготвена библиография по темата, включваща общо 52 библиографски описания. Пълен списък на документите от личната библиотека на писателя може да се разгледа в библиотечния каталог.

 

17 януари - 17 февруари 2017 г.

Библиотека, първи етаж

 Плакат

 Библиография

 

 

100 години, 100 плаката

 

Библиотеката на Нов български университет е домакин на пътуваща изложба „100 години, 100 плаката“ от 4 до 31 януари 2017 г. Изложбата е инициатива на фондация „Деца на България“ и е част от кампания „Чети смело, чети на глас“. Състои се от библиотечни плакати, използвани в последните 100 години в САЩ, Канада, Русия, Китай, Испания, Великобритания, България и други.

Досега пътят на изложбата преминава през Националния дворец на културата, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Българско национално радио, Столична библиотека, СУ „Св. Климент Охридски“, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Регионални библиотеки „Захарий Княжески“, гр. Стара Загора, „Любен Каравелов“, гр. Русе и други.

 Плакат