Майсторски клас на Сузана Клинчарова

dsc-2041-copy_959x399_pad_478b24840a

Майсторски клас на Сузана Клинчарова

 

АРФАТА ИЗВОР НА ВДЪХНОВЕНИЕ V

PARIS TOUJOURS...


Под патронажа на Н. Пр. Стефан Тафров - Посланик,
Постоянен представител на България в ООН, Ню Йорк,
Председател на групата на франкофонските посланици в ООН

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, Посланик на Франция в България

  Н. Пр. Ангел Чолаков, Извънреден и пълномощен посланик във Френската република

 

Mайсторски клас на проф. Сузана Клинчарова в НБУ. Елементите на спектакъла, с който ще завърши майсторският клас, ще бъдат обединени около неотдавнашните драматични събития в Париж - терористичните атентати през 2015 г. Участниците ще бъдат съпричастни към общата идея за принадлежност към една културна обективност и в по-широк аспект към цивилизацията, която защитаваме на определено ниво, всеки със собствените си средства.

 

 


Интерактивният характер на проекта се състои във взаимодействието на департамент „Музика“ с департаментите „Кино реклама и шоубизнес“, „Изящни изкуства“ и „Политически науки“. Ще бъде осъществена и заснета на място непосредствена връзка със студенти от Сорбоната в Париж, с преки свидетели на атентатите, със създатели на проекта за запазване на паметта от атентатите. Ансамбълът от пет арфи ще разработи музикален репертоар на парижки композитори от XX и XXI век. В специално интервю композиторът Филип Ерсан ще представи своята пиеса за арфа „Бамян“, реакция на деструктивната сила на терористичните организации. Публиката и обществеността ще допринесат с участието си в открития дебат, изразявайки мненията си на две интерактивни стени - съставна част на спектакъла, поставени респективно в НБУ и в НДК.

 

 

 

 

Проектът е насочен към разработване на френски репертоар, включващ пиеси на парижки композитори от XX и XXI век. Запознаване със спецификата на водещата в световен аспект френска арфова школа.

 • Характерен стил на подбрания репертоар.
 • Запознаване с текста, технически обозначения.
 • Характерна техника и звукоизвличане.


Публиката и обществеността ще допринесат с участието си в открития дебат, изразявайки мненията си на две интерактивни стени - съставна част на спектакъла, поставени респективно в НБУ и в НДК. Патронажът на Председателя на франкофонските посланици в ООН ще придаде на спектакъла универсален мащаб.

 
Етапи


03.12 – 09.12.2015 - Уточняване темата и участниците в майсторския клас. Среща със сътрудниците. Разпределяне на музикалния репертоар, работа по текущ материал.


15.01 – 15.02 – Изработване на стената за споделяне като символ на активностите, свързани със съпричастност.


27.01 – 02.02.2016 - Музикална разработка на материала. Подготовка на съпътстващи елементи. Медийна подготовка.


15.02.2016 г. - Подготовка на костюми и мултимедия за спектакъла.


19.02-24.02.2016 г. - Осъществяване на пътуване на проф. Людмил Христов и доц. Елена Иванова до Париж с цел подготвяне на материали за мултимедията с актуални кадри от Париж.


17.03 - 05.04.2016 г. - Трета работна сесия от майсторския клас, сублимиране на музикалното съдържание. Политически панел. Представяне на концерт-спектакъла и каузата на 20.03.2016 г. Международния ден на франкофоните. Анализ на резултатите.

 

2.04.2016 г., 15:00 ч. - концерт спектакъл в Университетски театър на НБУ

 

03.04.2016 г., 18:00 ч. – Концерт-спектакъл в Театър Азарян, НДК

 

 

 

Проектът ще бъде осъществен в сътрудничество с преподавателите и студентите от съответните департаменти:

 

 • проф. Сузана Клинчарова - ръководител на проекта, гост на департамент "Музика" 
 • проф. Людмил Христов - ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ - концепция и реализиране на видеоматериал 
 • доц. Елена Иванова - департамент „Изящни изкуства“ - концепция и реализиране на интерактивните стени в НБУ и НДК; костюми, декор, осветление, творческа инсталация
 • доц. д-р Георги Арнаудов - директор на програмен съвет в департамент „Музика“– творба, посветена на конкретните събития, разработване на свързващите музикални елементи
 • проф. Милена Шушулова - ръководител на департамент „Музика“
 • доц. д-р Антони Гълъбов - департамент „Политически науки“, съдействие за представяне на проекта на 20.03.2016 г. Международен ден на франкофоните и създаване на политически панел
 • проф. Жан-Мари Ле Гал, департамент "История и Съвременни цивилизации" в Сорбоната.
 • Кохар Андонян - асистент на майсторския клас по арфа
 • Ралица Русева - асистент по продукция и сценография

Участници:

арфа: проф. Сузана Клинчарова, Кохар Андонян, Весела Тричкова, Илияна Селимска, Цветелина Георгиева (НБУ), Девора Ковачева, Христина Сергиева, Росита Бодурова, Елена Христова, Александрина Кушинчанова, Анна-Мария Ризова, Вяра Райчева, Ния Лакова, Виктория Маркова, Инела Чергова, Ивайла Тодорова, Божана Божилова.

 

 Актьори: Велислав Павлов и Ирмена Чичикова

 • допълнителни инструменталисти
 • видео 
 • сценография, костюм, осветление 
 • политически панел

 

С партньорството на:
Българска национала телевизия, Посолство на Франция в България, Национално музикално училище „Любомир Пипков“, Национален дворец на културата, Фестивал „Софийски музикални седмици“, Българско национално радио, Радио Classic FM

 

 

Отзиви: Жесток инструмент ли е арфата?